‘Power by the Hour’: Hype eller klimaløsning?

March 13, 2025
3 min læsetid

Markedet for klimaløsninger vokser hurtigt, og mange produkter lover at have en stor klimaeffekt. Men hvordan kan virksomheder sikre sig, at deres investeringer reelt gør en forskel? I dette blogindlæg ser vi nærmere på det meget hypede koncept Power by the Hour og giver et bud på, hvor stor klimaeffekten egentlig er inde bag al hypen.

Kort fortalt: Power By the Hour

Power by the Hour er et koncept, der især markedsføres af organisationen EnergyTag. Ideen er, at virksomheder ikke bare skal sikre additionalitet når de køber et grønt elprodukt, men også gå efter samtidighed mellem produktion og forbrug.

Baggrunden er, at vedvarende energi produceres når vinden blæser og solen skinner – ikke nødvendigvis når virksomhederne efterspørger den. Derfor har EnergyTag udformet et koncept der er baseret på tidsbestemte granulære certifikater. Det betyder at virksomheder i princippet lettere kan opføre energianlæg, der producerer energi når virksomheden forbruger den.  

Med ’power by the hour’ nudges virksomheder altså til at tage ansvar for at opføre et miks af vedvarende energikilder, der producerer strøm på forskellige tidspunkter – eventuelt kombineret med egne batterianlæg eller PtX.

Mulighederne for at opnå Power by the Hour

På nuværende tidspunkt er Power by the hour mest et teoretisk princip. I praksis er det imidlertid svært hvis ikke umuligt for en virksomhed at opnå 100% samtidighed mellem produktion og forbrug. De allerstørste virksomheder vil på sigt kunne nærme sig målet, for de mindre vil det være helt umuligt.

For at opnå samtidighed vil en virksomhed skulle opføre flere energikilder dvs. både vind og sol, kombineret med batterier eller Power-to-X-teknologier. Virksomheder, der opererer i både Øst- og Vestdanmark, vil skulle opføre hele mikset i både Øst- og Vestdanmark. Og for at være sikker på at være dækket ind 100% af tiden vil en meget stor overkapacitet være nødvendig. Realistisk set er det derfor svært at forestille sig at virksomhederne når i mål med 100% samtidighed.

Power by the hour gør tingene unødigt komplekse

Ligeså kompliceret det er for en virksomhed at sikre samtidighed mellem forbrug og produktion, ligeså lille er den reelle klimaeffekt desværre også – i hvertfald i sin nuværende udformning. På plussiden skaber Power by the Hour opmærksomhed omkring udfordringer og muligheder i et grønt energisystem, på minussiden overkomplicerer begrebet desværre udfordringen og fjerner opmærksomheden fra de reelle problemer.

I Danmark er det Energinet, der har ansvar for, at der altid er balance mellem forbrug og produktion af strøm i vores kollektive elnet. Hvis virksomhed As solpark producerer masser af strøm onsdag kl. 12, sørger Energinet og de balanceansvarlige for, at andre virksomheder får glæde af strømmen – til gengæld får virksomhed A glæde af virksomhed Bs vindpark om natten, når det blæser rigtig meget. Det er en god løsning fordi det betyder, at alle ikke behøver at matche egen produktion og forbrug 1:1 hver time i døgnet.

Hvis hver enkelt havde ansvaret for at sikre fuld samtidighed mellem forbrug og produktion, ville vi skulle bygge mange flere energiparker end vi faktisk har brug for, og vi ville skulle investere i alt for mange unødvendige batteriløsninger eller PtX anlæg. Derfor skal vi være glade for at elnettet fungerer som et fælles batteri.

Det bedste en virksomhed kan gøre for at bidrage til et grønnere elnet er derfor fortsat, at fokusere på at opføre grøn energi, der skubber fossile brændsler ud – og så i øvrigt glemme ambitionen om at matche forbruget time til time. Det er godt at EnergyTag med Power by the Hour får skabt opmærksomhed om hvordan et grønt energisystem virker, men først når de granulære certifikater kan vise hvor meget sort energi en ny grøn energikilde skubber ud af energisystemet bliver de for alvor nyttige for virksomhederne.

Skubber virksomheden fossile brændsler ud af energisystem

Når det gælder grønne løsninger for virksomheders elforbrug, er det vigtigste spørgsmål en virksomhedsejer skal stille sig selv: “Bidrager vores løsning til at skubbe fossile brændsler ud af energisystemet?”

Forstå jeres udledninger i scope 1, 2 og 3 og kom godt i gang med klimaregnskabet.

Det er nemt at forstå dynamikken hvis vi forestiller os et 100% fossilt elsystem med et kollektivt elnet. Hvis en virksomhed i det system opfører en solpark, der producerer 1 GWh, sparer virksomheden automatisk klimaet for 150 tons kul (det kræver ca. 150 tons kul at producere 1 GWh), og det gælder helt uagtet om solparken producerer strøm samtidig med at virksomheden selv forbruger strøm. Har virksomheden er lukket, vil nabovirksomheder bare bruge den grønne strøm – og klimaet er stadig sparet for 150 tons kul.

Fokus på fossile brændsler i et grønt energinet

I grønnere energinet, sådan som det danske, skal virksomheder fokusere på det samme – nemlig at reducere brugen af fossile brændsler. Det betyder, at virksomhederne bør skal opføre vind- eller solparker, der producerer energi, når elnettet er mest belastet af fossile brændsler. Det gælder uanset hvornår virksomheden selv bruger strøm. Det er altid er nemlig altid den bedste klimaløsning at opføre anlæg, der producerer i de sorteste timer.

Hvis virksomheden anvender en løsning som The 0-Mission går det helt af sig selv, da vores udviklere er eksponeret for elprisudsving og derfor har en meget stor egeninteresse i at opføre anlæg, der producerer strøm i de timer, hvor elprisen er højest og elektriciteten er sortest.

Læs mere om forskellen på The 0-Mission og en PPA

Skab balance uden batterier

Konklusionen er, at Power by the Hour konceptet ikke har en reel klimaeffekt i sin nuværende udformning, udover at skabe opmærksomhed om hvordan energisystemet virker. De virksomheder, der alligevel forsøger at matche forbruget 1:1, risikerer desværre at bidrage til den modsatte effekt – nemlig at vi bygger for meget kapacitet, der producerer på de forkerte tidspunkter og for lidt der producerer på de rigtige.

Det betyder ikke at virksomheder ikke fortsat har en rolle i at balancere grønnere og mere ustabile elnet. Løsningen er blot ikke at blive selvforsynende, men så vidt muligt at indstille virksomhedens forbrug, til at være størst i de timer hvor elprisen er lavest og strømmen er grønnest.  Det er til gengæld en vigtig opgave som der bør lægges langt flere kræfter i. På Energinets hjemmeside kan du følge med i CO2-belastningen i elsystemet lige nu.

This is some text inside of a div block.