For mange unge er jobbet en del af deres personlige fortælling. Hvis virksomheden ikke kan levere en fortælling, der er stærk nok, shopper de videre. Det fortæller Rikke Nyvang, Antropolog og stifter af Embarkly – en softwareplatform, der følger og støtter nyansatte i deres første år i en ny virksomhed.
The 0-Mission har talt med hende om, hvad der skal til for at tiltrække yngre talenter.
Hvad kendetegner generation Z og Y?
For de fleste unge handler et arbejde om langt mere end løn – det handler om identitet, fællesskab og mening. De er vokset op i en tid uden knaphed og er derfor mindre tilbøjelige til at acceptere forhold, de ikke trives med på arbejdspladsen. Os i generation X, derimod, har en anden mentalitet – vi er opdraget til at værdsætte stabilitet og kan derfor finde os i mere, hvis vi har et fast job.
Hvad kigger de unge efter i jobsøgningsprocessen?
Unge undersøger generelt virksomheden grundigt, inden de søger et nyt job. For de fleste betyder det meget, om de har lyst til at blive associeret med virksomhedens fortælling. Jobbet er en central del af deres identitet og personlige brand, og derfor spørger de sig selv, om de deler værdier med virksomheden, før de sender en ansøgning.

Hvilke værdier er vigtigst for de unge, når de vælger en arbejdsplads?
Overordnet set søger de virksomheder, hvor de kan bidrage til et positivt aftryk på samfundet, hvor løn- og ansættelsesvilkår er fair, og hvor der er en fornuftig work-life balance. De vægter ærlighed og autenticitet højt – og har lav tolerance for greenwashing og tomme løfter.
Men hvis du vil forstå, hvilke værdier der er vigtige lige nu, kan du kigge på DR's sendeplan. Tidligere handlede boligprogrammer om at installere et nyt IKEA-køkken – i dag handler de om genanvendelse. Det er et godt billede på, hvordan fokus på klima og bæredygtighed fylder mere end nogensinde før.
Hvad skal der til for at holde på talenterne?
Det er afgørende, at der er handling bag ordene. Hvis en virksomhed har en tydeliggrøn profil og kan dokumentere sin impact, er det en fordel både i rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Men en flot ESG-rapport gør det altså ikke alene. Bæredygtighed skal også være en del af hverdagen – og gerne på en måde, som medarbejderne kan integrere i deres egen fortælling. F.eks. ved at dele billeder af virksomhedens indsats på deres egne sociale medier.
Hvordan påvirker de unges tilgang til arbejdsmarkedet medarbejderomsætningen?
De unge er ikke bange for at sige op, hvis de ikke trives eller føler, at virksomheden ikke lever op til deres forventninger. De er vokset op uden knaphed og har en mentalitet, hvor de er gode til at mærke efter og flytte sig, hvis noget ikke føles rigtigt. Det er noget os i generation X godt kunne blive bedre til. Det stiller høje krav til virksomhederne om at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne føler sig værdsatte og kan se en mening med deres arbejde.